Unul dintre principalele obstacole în dezvoltarea micilor întreprinzători o prezintă necesitatea de a plăti chirie pentru spațiile unde își desfășoară activitatea. De cele mai multe ori micii întreprinzători muncesc doar pentru a-și plăti datoriile, profitul fiind posibil doar într-un viitor incert.
Ce variante ai atunci când demarezi o afacere care necesită un spațiu de lucru, altul decât acela unde locuiești, și nu ai suficienți bani?
- Plătești chirie pentru spațiul de lucru.
- Te asociezi cu un investitor care contribuie cu spațiul sau cu banii necesari achiziționării acestuia.
- Cumperi spațiul de lucru cu un credit ipotecar.
Detaliat
- Deși pare cea mai nepotrivită alegere, închirierea spațiului poate deveni uneori varianta cea mai bună. Aceasta oferă mobilitate crescută, facilități bune încă din prima zi și nu trebuie să imobilizezi suma necesară achiziționării spațiului. Aceste condiții sunt favorabile pentru a testa mai multe segmente de piață în mai multe arii geografice înainte de a face o investiție majoră.
- Dacă ești sigur că ai o idee bună nu este tocmai oportun ca altcineva să fie acționar majoritar în afacerea ta doar pentru că ai nevoie de un spațiu de lucru. Pentru învățăcei poate fi o variantă acceptabilă.
- Dacă ai putere financiară redusă sau ești nesigur de reușita afacerii nu este o idee bună să te angajezi la un credit ipotecar.
Argumente pro. Dacă faci un credit ipotecar, după mulți ani în care plătești de câteva ori spațiul cumpărat devii proprietar. Vei deține un activ pe care îl vei putea vinde după bunul plac dacă va exista cerere pentru acesta.
Argumente contra. Proprietarul spațiului este banca care a acordat creditul până la achitarea ultimei rate. Dacă la un moment dat nu-ți vei mai permite să-ți plătești rata la bancă, există riscul ca aceasta din urmă să vândă spațiul în care îți desfășori activitatea încercând să-și recupereze prejudiciul. Să pleci, nu poți, deoarece ești angajat într-un credit; să vinzi spațiul, nu poți, deoarece este proprietatea băncii. Nu-ți rămâne decât să îți cauți un investitor sau să îți declari falimentul.
Concluzie
Există câteva avantaje în a plăti chirie pentru un spațiu, iar pentru majoritatea micilor întreprinzători nici nu există o altă variantă, dar să muncești doar ca să-ți plătești chiria mi se pare foarte crud.
Pentru ca banii să aducă un plus de valoare trebuie să circule! Dar cu ce preț? Băncile prosperă, iar proprietarii de imobile și terenuri pe care le închiriază trăiesc pe picior mare cu un minim de efort.
Singurii care câștigă mult, ușor și destul de sigur sunt cei care dețin spațiile comerciale și de birouri oferite cu chirie întreprinzătorilor mici și mijloci. Aceasta este afacerea secolului!
© SalveazaLumea.ro
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.