Sub coordonarea Lianei Buzea (33 de ani), câţiva voluntari din Bucureşti, sătui să vadă cum pădurile României dispar rând pe rând din cauza defrişărilor ilegale, au pus la cale o acţiune impresionantă prin care şi-au propus să reînverzească terenurile uitate de autorităţi.

De multă vreme, pădurile României trec prin nişte schimbări dramatice, mii de copaci fiind tăiaţi anual. În acest context, Asociaţia EcoAssist din Bucureşti şi alte câteva ONG-uri din ţară au pus la cale un plan menit să reînverzească România. Concret, printr-un parteneriat pe care l-au făcut cu Ministerul Mediului, tinerii voluntari au decis să planteze în luna noiembrie, în doar 24 de ore, un milion de copaci pe terenurile cu probleme din ţară.

„În acest moment căutăm oameni care să se implice în organizarea acţiunii. Plantarea propriu-zisă va avea loc pe 14 noiembrie. Trebuia ca plantarea să aibă loc în octombrie, însă data a fost modificată din cauza avertizării de secetă“, a precizat Liana Buzea (33 de ani), coordonatoarea iniţiativei „Plantăm fapte bune în România!“.

Proiectul, povesteşte Liana Buzea, a început să încolţească în mintea ei prin 2011, după evenimentul de salubrizare a României, pe care l-a organizat alături de mai mulţi voluntari. Atunci, oameni din toate colţurile României au luat parte la curăţarea zonelor transformate în veritabile gropi de gunoi. „«Let’s do it Romania!» a fost o acţiune impresionantă. Am reuşit să mobilizăm aproximativ 1% din populaţia României, adică în jur de 200.000 de oameni“, povesteşte tânăra.

Din surplusul de puieţi al Romsilva

Pentru proiectul de reîmpădurire a României, voluntarii aveau nevoie de pomişori pe care să îi planteze, iar Ministerul Mediului avea nevoie de oameni care să participe la acest demers. Astfel, după mai multe discuţii au ajuns la concluzia că pot bate palma pentru a reuşi împreună să reînverzească România. Au căutat oameni din marile judeţe ale ţării dispuşi să-i ajute, cu ajutorul cărora au identificat zonele cu cele mai mari probleme. Astfel, au decis să-i încurajeze şi pe oamenii obşnuiţi să facă parte din acest proiect. „Ne-am gândit să facem nişte standuri şi să-i încurajăm pe oameni să vină şi să ia gratuit un copac pe care ulterior să-l planteze. Practic, pomişorii pe care îi plantăm nu sunt plătiţi de nimeni, pentru că fac parte din surplusul de puieţi al Romsilva“, explică Liana Buzea.

Pentru ca pomii ce vor fi plantaţi să se prindă şi să crească sănătos, voluntarii au discutat cu reprezentanţii pepinierelor din fiecare zonă, iar puieţii fac parte din speciile care cresc în zonele respective.

Un proiect de durată

Plantarea celor un milion de copaci, pe 14 noiembrie, nu este altceva decât un prim pas dintr-o amplă campanie de conştientizare a importanţei pădurilor.

Voluntarii care se ocupă de acest proiect vor să-i facă pe români să înţeleagă că tăierile ilegale şi cele abuzive sunt nocive pentru întreaga societate. „O să fie o campanie de conştientizare, o să fie despre ce înseamnă pădurea, copacul, care sunt beneficiile aduse. Trebuie ca oamenii să ştie că pădurea îmbunătăţeşte calitatea aerului, filtrarea apei, fixarea solului“, precizează Liana Buzea. Procesul se va întinde pe ani buni. Voluntarii implicaţi, oameni din toate judeţele ţării, vor fi nevoiţi să aibă grijă de pomişorii proaspăt plantaţi. Aceştia vor salubriza terenurile pe care se vor face plantările, vor uda copacii şi vor avea grijă să crească într-un mod sănătos, urmând să completeze zonele în care nu s-au prins pomii.

Harta tăierilor de păduri

Pentru a putea să-şi facă o părere cât mai clară despre situaţia pădurilor din România în acest moment, voluntarii au reuşit să realizeze şi o hartă online a zonelor în care se fac tăieri de păduri. Astel, aplicaţia online este disponibilă pe Google Maps, acolo unde oricine poate să raporteze o zonă cu probleme de acest fel. Până în acest moment, pe harta online au fost făcute în jur de 2.000 de raportări, iar în spatele hărţii online ce se modifică în timp real sunt câţiva oameni care controlează întregul proces.

“Unele zone în care se fac tăieri de păduri au fost deja marcate pe hartă, dar există posibilitatea să mai semnaleze şi alţii aceleaşi zone. Din acest motiv avem voluntari care validează zonele şi verifică informaţiile primite“, declară Liana Buzea.

Pierdem anual 8,8 milioane de metri cubi de pădure

În fiecare an, în România se taie ilegal 8,8 milioane de metri cubi de pădure, motiv pentru care în următoarea perioadă urmează să funcţioneze Garda Forestieră, după cum a declarat recent Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Astfel, comisarii Gărzii Forestiere vor trebui să apere pădurea de tăierile ilegale, mai ales că prejudiciul creat de operaţiunile împotriva legii se ridică la 1,5 miliarde de lei.

Ministrul a mai declarat că, prin implementarea Radarului Pădurilor, transportul de masă lemnoasă tăiată ilegal a scăzut cu aproximativ 30%, conform unui bilanţ realizat la patru luni după aplicarea acestui nou concept. În ceea ce priveşte Garda Forestieră, Graţiela Gravilescu a mai spus că aceasta s-a format prin transformarea fostelor Inspectorate Tehnice Silvice Teritoriale, urmând să-şi înceapă activitatea în săptămânile viitoare.

„Trebuia să înceapă să funcţioneze din 1 septembrie, dar au mai fost câteva observaţii de făcut. Este în plin proces de înfiinţare“, au precizat reprezentanţii Ministerului Mediului.

Preluat: http://adevarul.ro