Charlie-Chaplin

“Discursul lui Charlie Chaplin în Marele Dictator ar putea schimba ceva acum. Chiar și azi, după 76 de ani, acesta este unul dintre cele mai mărețe discursuri din toate timpurile.”

Îmi pare rău. Însă nu doresc sa fiu împărat. Asta nu e treaba mea. Nu doresc să asupresc sau să cuceresc pe nimeni. Aș dori să ajut pe toată lumea, dacă se poate. Evreu, băștinaș, negru, alb, nu contează. Cu toții vrem să ne ajutăm reciproc. Ființele umane au aceasta caracteristică comună. Vrem să trăim în conformitate cu fericirea celorlalți, nu în concordanță cu suferința lor.

Nu vrem sa ne urăm și să ne disprețuim unii pe alții. În această lume e loc pentru noi toți. Pământul e bogat și poate oferi de toate tuturor. Viața poate fi liberă și frumoasă. Dar am pierdut calea cea dreaptă. Lăcomia a otrăvit sufletele oamenilor, a baricadat lumea cu ură, ne-a făcut sa ne îndreptăm către suferință și vărsare de sânge. Am dezvoltat tehnologii, dar ne-am închis în noi înșine.

Mașinării care ne oferă confort ne-au adus în lipsuri spirituale. Știința noastră ne-a făcut cinici, inteligența noastră ne-a făcut reci și nesimțitori. Gândim prea mult și simțim prea puțin. Avem nevoie de umanism mai mult decât de tehnologie. Avem nevoie degrabă de bunătate și tandrețe decât de inteligență. Fără aceste calități viața va fi violentă și totul va fi pierdut. Avionul și radioul ne-au adus mai aproape unii de alții. Însăși natura acestor invenții fac apel la bunătatea din oameni.

Face apel la fraternitatea universală, la unitatea tuturor. Chiar în acest moment, vocea mea e recepționată de milioane de oameni de peste tot, de milioane de bărbați disperați, femei și copii. Toți victime ale unui sistem care îi face pe oameni să îi tortureze și să îi asuprească pe cei nevinovați. Tuturor celor care ma aud acum, eu le spun să nu dispere. Suferința care ne copleșește acum e doar rezultatul lăcomiei, al amărăciunii celor care se tem de progresul umanității. Ura oamenilor va trece și dictatorii vor muri. Și puterea pe care ei au luat-o de la oameni se va întoarce la oameni. Și atâta timp cât oamenii mor, libertatea nu va pieri niciodată.

Soldați! Nu ascultați de aceste brute! Oameni care vă disprețuiesc și vă înrobesc, care vă conduc viețile, vă spun ce să faceți, ce să gândiți și ce să simțiți! Care vă ordonă, vă controlează, vă tratează ca pe vite, și vă folosesc ca pe unelte! Nu vă închinați în fața acestor oameni nenaturali! Oameni artificiali cu minți de mașini și inimi insensibile! Voi nu sunteți mașini, nu sunteți vite, sunteți oameni! Aveți dragostea de umanitate în inimile voastre. Voi nu urâți! Numai cei neiubiți urăsc. Cei neiubiți și cei nenaturali.

Soldați! Nu luptați pentru sclavie! Luptați pentru libertate! În capitolul 17 al lui Luca scrie “Regatul lui Dumnezeu e înlăuntrul omului.” Nu într-un singur om, nu într-un grup de oameni, ci în voi toți! Voi – poporul aveți puterea! Puterea de a crea mașini, puterea de a crea fericire! Voi poporul aveți puterea de a face această viață liberă și frumoasă, de a face ca această viață să fie o aventură minunată!

Așadar, în numele democrației, haideți să folosim această putere! Haideți să ne unim! Haideți să luptăm pentru o lume nouă, o lume decentă, care să dea oamenilor o șansă să lucreze, care să vă dea vouă un viitor, și să ofere bătrâneții siguranță. Promițând aceste lucruri, brutele s-au ridicat la putere. Dar mint! Nu își îndeplinesc promisiunile, niciodată nu o vor face! Dictatorii se eliberează pe ei însăși, dar înrobesc poporul! Acum haideți să luptam să îndeplinim această promisiune! Haideți să luptam ca să eliberăm lumea! Să scăpăm de barierele naționale, să scăpăm de lăcomie, de ură și de intoleranță! Haideți să luptăm pentru o lume rațională, o lume în care știința și progresul vor conduce la fericirea tuturor oamenilor.

Soldați! În numele democrației, haideți cu toții să ne unim!

“Nici un sistem de exploatare nu poate funcționa fără oameni în el.”

Preluat: www.testatinromania.ro

https://www.facebook.com/CollectiveEvolutionPage/videos/vb.131929868907/10154056137353908/?type=2&theater