În ultima perioadă suntem martori ai unei scumpiri periodice și permanente a combustibilului. Scumpirea carburanților afectează cred că mai mult ca orice altă scumpire.

Vă puteți imaginea mișcarea unui automobil diesel fără motorina obișnuită? Majoritatea ar spune NU.

Oamenii de știință din lume au depus și mai depun eforturi pentru a găsi carburant alternativ celui existent. Există deja automobile hibrid care pot fi puse în mișcare atât de benzina obișnuită nouă, cât și de bateriile nichel sau litiu, încărcate la priza electrică. Se presupune că viitorul aparține mașinilor sută la sută electrice sau a celor ce merg cu rezervorul umplut cu hidrogen, sau chiar cu aer comprimat.

Oricum, nu cred că această schimbare se va produce în următorii 20 de ani atât de radical pe cât e nevoie, din cauza prețului mașinilor electrice și designului lor uneori cam îndrăzneț.

Prognozele spun că rezervele de carburanți fosili din întreaga lume, adică motorina și benzina, pe care îi folosim acum, ne ajung pentru încă aproximativ 30 de ani. Care va fi prețul unui litru de diesel spre exemplu, peste 10-20 de ani, când rezervele vor fi la limită? Răspunsul la această întrebare ar putea fi unul care sperie buzunarele.

Avem nevoie de un așa zis carburant de tranziție. Un carburant ce ne va ajuta să trecem de la stațiile de alimentare cu care ne-am obișnuit atât de mult, la prizele electrice sau robinetul din care curge apă potabilă. Acest carburant de tranziție e mai aproape decât vă puteți imagina. E în terenurile agricole și grădinile noastre. E biodieselul în cazul mașinilor diesel și etanolul, în cazul mașinilor ce merg cu benzină.

Eu mă voi referi la biodiesel, pentru că mașina de care dispun merge pe motorină. E un Fiat Marengo, anul producerii 2002, volumul 1,9 JTD, adică turbodiesel, ajustat pentru a merge cu ulei vegetal neprelucrat. Am turnat în rezervor 5 litri de ulei vegetal, pe care îl folosim în scopuri alimentare. Deci, nimic special, prelucrat sau modificat. Putem folosi deasemena ulei de soia sau rapiță. Atenție! Putem folosi ȘI ulei vegetal folosit, filtrat de resturile alimentare.

Îmi dau seama că vă întrebați cum arde uleiul vegetal în motorul diesel și dacă nu dăunează pieselor. Spre deosebire de motoarele cu ardere internă pe benzină, cele diesel nu au nevoie să aprindă combustibilul doar prin scânteie, ci prin compresie, prin presiune. Să nu uităm că motorul Diesel a fost inventat când încă nu se știa de motorină. Primul motor diesel a lucrat pe ulei de arahide.

Cum credeți, ce dăunează mai mult motorului? Motorina (un amestec chimic complicat), sau uleiul natural? Uleiul vegetal face motorul mai sănătos, nepericulos pentru mediu și mai silențios. Chiar și la turații de 3000 NM, aflându-ne în salon, putem discuta calm fără a ridica vocea. Poate crește volumul de ulei consumat la 100 de km? Ba NU! Chiar SCADE! Dacă cu motorină acest automobil consumă 5 litri jumate în regim mixt, cu ulei vegetal consumul e de APROAPE 5 litri. Poate scade putearea motorului? DELOC! Cei 110 cai putere au rămas 110! Nu mai vorbesc despre aerul curat care rămâne în urma unui automobil ce merge cu ulei vegetal. Emisii poluante – ZERO! Avantajele sunt pe față.

Sigur că nu e rezonabil să cumpărăm de la magazin ulei cu 25 lei pentru litru, când motorina e cu aproape 9 lei mai ieftină. Însă e un motiv foarte bun ca să vă faceți agricultori. Agricultori bogați! Dacă aveți câțiva ari de teren agricol lăsat pârloagă, cultivați floarea soarelui sau rapiță pentru combustibilul mașinii Dvs.! Dacă nu îl aveți, îl puteți procura. În unele sate, un hectar de teren agricol poate fi cumpărat și cu 2-3 mii de lei. Profitați de ocazie cât e încă ieftin!

Dacă vom crește biodiesel pentru mașinile noastre, un litru de ulei vegetal ne va costa aproximativ 5-6 lei, în cazul unei roade medii. În preț sunt incluse cheltuilile de prelucrare a solului, semănat, cultivare, etc. De 3 ori mai ieftin decât motorina obișnuită. Iar prețul motorinei încă va mai crește. Fiți siguri! Și va crește mult, treptat și sigur!

Cu o probabilitate mică, în cazul utilizării în masă a biodieselului, motorina se poate ieftini, iar produsele alimentare se vor scumpi, pentru că va crește prețul terenurilor agricole. În prezent utilizarea uleiului vegetal în locul motorinei este încă rezonabilă și așa va fi încă mulți ani înainte. Alegerea vă aparține.