Ploaie, vânt… românii stau la adăpost în mașinile personale. Soare, cald… românii se protejează de razele UV și de duhoarea specifică mijloacelor de transport în comun cu ajutorul mașinilor personale. Atunci când se duc la cumpărături românii folosesc… mașinile personale.
Într-o ţară în care cei care au asimilat o educaţie corectă sunt minoritari, în timp ce majoritari sunt cei care au depăşit cote alarmante de nesimţire, ce e de făcut?
Transportul în comun în oraș
Este corect ca pentru două persoane aflate în două autoturisme – pentru că de cele mai multe ori șoferii merg neînsoțiți – să stea un autobuz plin cu peste 50 de călători? Acest autobuz ar fi putut ajunge la timp în stație, ar fi putut veni mai des, ar fi putut merge mai repede, dacă șoferii ar fi folosit doar benzile din stânga – acolo unde este posibil – sau dacă ar fi lăsat mașina acasă în favoarea mijloacelor de transport în comun.
Cea mai bună scuză pentru utilizarea autoturismului este probabilitatea mare de a contacta o boală virală în timpul deplasării cu mijloacele de transport în comun. Este întemeiată această temere, însă adoptând un stil de viață sănătos îți va crește rezistența la bolile contagioase, cum sunt banalele răceli. De asemenea, igiena proprie trebuie asigurată tot timpul, și după ce coborâm din autobuz și după ce am intrat în casă. Cum ar fi dacă am lăsa acasă prejudecățile și mașina personală și am folosi cu precădere mijloacele de transport în comun?
Hai să susținem cu toții un sistem de transport urban decent. Folosindu-l ca mijloc cotidian și plătind costul transportului îți faci datoria civică față de societatea în care trăiești.
Redescoperă mersul cu trenul
Căile ferate ar trebui să fie principalul mijloc de transport pentru toate mărfurile care tranzitează țara. Transportul feroviar este avantajos din mai multe motive: ecologic, ieftin, mai sigur, mai rapid, fără a depinde de traficul rutier. În aceste condiții, cum ar putea compania care administrează căile ferate să fie falimentară vreodată? Acest caz este similar cu cel al hidrocentralelor mari, cum este Porțile de Fier. Atât timp cât Dunărea curge hidrocentrala produce energie electrică foarte ieftină.
Vă propun să ne imaginăm că am urca mașina pe un vagon platformă. În timp ce ne relaxăm cu o carte, cu un film, stând pe Internet sau doar privind munții și câmpiile am ajunge în cea mai apropiată gară de destinația noastră, fără oboseala condusului, fără riscuri prostesc asumate.
Trenul nu este un mijloc de transport învechit. Având în vedere noile tehnologii trenurile ar putea să micșoreze distanța dintre orașe. Astfel oamenii ar putea să lucreze la distanțe mari de casă. O oră cu mașina până în centrul orașului sau o oră cu trenul pentru mai mult de 300 Km.
Nu ai mai avea nevoie să folosești un autoturism dacă ar exista o infrastructură de transport bine pusă la punct. Prin asta înțelegem o rețea de autobuze moderne și mai puțin poluante care să facă legătura între gări și destinațiile dorită.
Cu bicicleta
Dacă încerci să mergi la serviciu cu bicicleta folosind banda din dreapta îți este imposibil să te strecori printre mașini. Iar acest sport devine extrem de periculos, fără să mai adaug cât de nesănătos este să respiri între mașini. Dacă încerci să folosești trotuarul întâlnești gropi, pietoni, cioburi, și alte mașini parcate. Cum ar fi dacă am avea benzi speciale pentru bicicliști? Cum ar fi dacă bicicliștii și șoferii ar împărți în mod agreabil șoseaua? Totul pleacă de la educaţie!
Cum ar fi să poți lăsa bicicleta în fața magazinelor, a școlilor, a spitalelor, a restaurantelor… fără să te îngrijești de siguranța ei. Cum ar fi dacă toți oamenii ar fi corecți, sinceri și buni? Totul pleacă de la educaţie!
Chiar dacă în țări cu tradiție în utilizarea acestor vehicule, furturile nu sunt ceva obișnuit, noi trebuie să ne adaptăm condițiilor impuse de gradul de civilizație de la noi… deocamdată. Avem nevoie de mai multe parcări pentru biciclete, de camere de supraveghere, de o bază de date în care să fie înregistrate toate bicicletele, de sisteme de urmărire a bicicletelor… Dar mai mult decât toate acestea, avem nevoie de educație.
Hai să folosim bicicleta ca mijloc de transport obișnuit, să mergem cu ea la serviciu, la cumpărături, la școală, oriunde avem nevoie în oraș. Bicicleta nu este doar pentru plimbări prin parc. Ea trebuie să facă parte din viața noastră de zi cu zi. Bicicleta este un mijloc de transport ieftin, eficient, rapid și prietenos cu mediul.
Imaginați-vă cum ar fi ca dimineața să mergeți la serviciu sau la școală însoțiți de alți câțiva zeci de bicicliști. Ar fi distractiv și interesant. Ar fi un club al oamenilor de calitate din care și tu ai posibilitatea să faci parte. Totul depinde de tine!
La pas
Mișcarea este benefică sănătății. Când mergi ai timp să îți pui în ordine gândurile, ai posibilitatea să observi natura, ești conectat la ce se întâmplă în jurul tău. Mersul pe jos face piciorul frumos.
La pas, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun contribui la realizarea unei lumi mai bune!
© SalveazaLumea.ro
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.