Indemnizaţia kilometrică pentru bicicletă, înscrisă în legea tranziţiei energetice, va permite, de asemenea, reducerea impozitelor pentru companii.

la_serviciu_cu_bicicleta

Nu este clar care va fi cuantumul indemnizaţiei pentru cei care merg la serviciu cu bicicleta. Se estimează însă că vor primi în jur de 25 de cenţi pentru fiecare kilometru parcurs, fie că este vorba despre bicicletă clasică, fie de una electrică. Aceasta a fost suma care a fost plătită în perioada de test a măsurii, lansată în luna iunie a anului 2014.

În şase luni de experiment, numărul utilizatorilor de bicicletă s-a dublat, iar numărul celor care nu făceau suficientă activitate fizică s-a înjumătăţit, de la 34%, la 17%. Doar că, deşi este destinată să îi convingă pe cei care vin cu maşina la serviciu să folosească bicicleta, legea i-a sedus mai mult pe cei care foloseau transportul în comun. 54% din noii biciclişti foloseau transportul în comun pentru a merge la serviciu, contra doar 5% care mergeau cu maşinile.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2016 este prevăzută o reducere a impozitelor pentru companiile care pun la dispoziţia angajaţilor biciclete. Acestea vor fi scutite de cotizaţii sociale plătite pentru indemnizaţia kilometrică. Cu toate astea, o gaură în bugetele companiilor tot va fi, pentru că acestea vor plăti inemnizaţia lunar.

Preluat: www.cariereonline.ro