1.Cum ar fi dacă cea mai eficientă energie termică ar veni direct de la natură?
Cu o pompa de căldură NIBE puteți reduce costul total de încălzire și răcire, folosind doar energia stocată în natură, fie că vorbim de sol, de aer sau de apa unui lac. Peste 90% dintre locuințele suedeze se încălzesc cu pompe de căldură, în apropierea Cercului Polar.
Asigură-ți climatizarea căminului fără combustibili fosili, fără energie nucleară, respectând natura.
In plus, pompele de căldură respectă Directiva Europeană 2010/31/EU care recomandă ca toate clădirile construite dupa anul 2020 să aiba un consum aproape zero de energie. (‘Zero Energy Builings’)
2. Ce sunt pompele de caldură?
Pompa de caldură este instalația care transferă căldura de la un mediu mai rece către un mediu mai cald. Cel mai adesea, pompele extrag căldura din apă, din aer sau din pământ/sursa geotermală și o transferă în casă, prin intermediul încălzirii prin pardoseală, a radiatoarelor etc.
Frigiderul, spre exemplu, funcționează dupa acest principiu: el extrage căldura din interior și o disipă apoi în aerul exterior, printr-un radiator.
3. Cum funcționează o pompă de căldură?
Pompa de căldură extrage iarna căldura din pământ, apă sau aer, iar apoi, cu ajutorul unui compresor montat în interior, agentul frigorific se încălzește la o temperatutră și mai ridicată.
Ulterior, acesta răspândește căldura în interiorul locuinței. Vara, ciclul se inversează iar locuința este răcită.
Inima pompei de căldură este compresorul. Eficiența pompei este măsurată de indicele COP, care trebuie să fie cât mai mare.
4. Cum îmi pot face viața mai frumoasă?
Principalul avantaj îl reprezintă economiile considerabile ce apar la factura de încălzire. Pentru o pompă de căldură care are COP=5, prețul la factura de energie electrică va fi de ~5 ori mai mic decât în cazul în care am fi folosit un cazan electric convențional.
În plus, confortul este mult mai ridicat față de un cazan pe combustibil solid convențional, unde ne preocupă depozitarea lemnelor, alimentarea periodică cu combustibil, precum si mizeria ce rezultă în urma utilizării unui astfel de echipament.
Bineînteles, și scumpirile repetate la gaz sau faptul ca lemnul este o resursă ce se găsește din ce în ce mai puțin ne face să ne gândim din ce în ce mai mult la astfel de soluții eficiente și ecologice.
5. E un moft? Vecinii și-au pus centrală pe gaze. De ce sa fiu eu aventurier, să încerc ceva nou?
Asemeni autoturismelor sau telefoanelor mobile, și pompele de căldură vor deveni indispensabile, deoarece au o durată lungă de viață și sunt eficiente. Daca alegi o pompă de căldură acum nu ești un aventurier, întrucât este o tehnologie dezvoltata de mult timp, care a ajuns la maturitate.
Conform unui studiu EHPA, din 2005, in Europa, au fost comercializate 6.214.274 pompe de caldură.
6. E o investiție pentru viitor? Vor mai exista și peste 20 de ani?
DA, cu siguranta este o investitie pe care nu o vei regreta! La prima vedere, aceste echipamente par ceva nou, dar în Europa de Vest sau în Statele Unite sunt folosite de zeci de ani, iar numărul utilizatorilor crește într-un ritm alert. Producătorii acestor echipamente investesc continuu în creșterea performanțelor, deci, cu siguranță, vor mai exista și peste câteva zeci de ani.
De asemenea, pompele de căldură sunt foarte apreciate în zonele bogate în energie geotermală.
7. Unde se poate instala pompa de căldură? Se instalează greu?
O pompa de caldura se poate instala oriunde, chiar și în bucătărie.
În funcție de resursele de căldură disponibile în locația ta, specialiștii TRUST Expert vor alege sursa de căldură cea mai eficientă (aer,sol, pânza freatică de apă, geotermală) și îți vor explica care sunt echipamentele optime pentru căminul tău.
Preluat: http://www.trust-expert.ro
Bonus 🙂
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.